Тема. Поняття про нітрогеновмісні органічні сполуки. Аміни.
План.
1. Аміни, їх склад, будова молекул.
2. Класифікація, номенклатура.
3. Аміни – органічні основи.
4. Анілін як ароматичний амін. Фізичні, хімічні властивості.
5. Взаємний вплив атомів в молекулі.
6.Добування та застосування аніліну
Домашнє завдання: конспект, вивчити властивості аніліну (приклади рівнянь реакцій), § 13.
Класифікація
• класифікація за кількістю вуглеводневих радикалів, що заміщують атоми Гідрогену у молекулі аміаку
первинні аміни, наприклад, метиламін;
вторинні аміни, наприклад, диметиламін;
третинні аміни, наприклад, триметиламін.
Використання
• виробництво барвників
• виробництво ПАВ
• виробництво лікарських препаратів
1. добування 2NН3 + СН3Br → СН3NН2 + NН4Br;
СН3NН2 + CН3Br + NН3 → (СН3)2NН + NН4Br;
(СН3)2NН + CН3Br + NН3 → (СН3)3N + NН4Br
2. отримання ароматичних амінів за реакцією Зініна
Хімічні властивості
1. Основні властивості амінів
СН3NН2 + H2O = [СН3NН3]OH = [СН3NН3] + + OH-;
СН3NН2 + HCl = [СН3NН3]Cl
Аміни є більш слабкими основами, ніж аміак. Зі збільшенням величини вуглеводневого радикалу основні властивості послаблюються. Ароматичні аміни є більш слабкими основами ніж аліфатичні аміни.
2. Горіння амінів
4CH3NH2 + 9O2 → 4CO2 + 10H2O + 2N2
Самостійна робота з підручником.
Тема. Амінокислоти.
Мета: Розширити знання про взаємозв‘язок складу, будови та властивостей органічних речовин на прикладі амінокислот.
План.
1. Амінокислоти – органічні, біофункціональні сполуки, їх різновидність, номенклатура, ізомерія.
2. Амфортерні властивост.
3. Добування і застосування амінокислот
Домашнє завдання: §14, завдання до самоконтролю
Загальна характеристика
Поширення у природі
В природі поширені лише a-амінокислоти, що є структурними елементами білків та інших біологічно активних речовин.
Класифікація
В залежності від положення аміногрупи розрізняють a-, b-, g-амінокислоти, тощо. Найбільш важливе значення мають a-амінокислоти, які входять до складу білків. В загальному вигляді формулу a-амінокислоти можна представити наступним чином:
• класифікація за хімічною природоюбзамісника у a-положенні
аліфатичні, наприклад: гліцин*, аланін*
ароматичні, наприклад: фенілаланін*
гетероциклічні, наприклад: триптофан*
Використання
• виробництво лікарських препаратів
• виробництво харчових і кормових добавок
Отримання і хімічні властивості a-амінокислот
Отримання
1. гідроліз природних білків
2. синтез з використанням галогензаміщених карбонових кислот
3. мікробіологічний синтез
Хімічні властивості
1. Кислотно-основні властивості
Амінокислоти проявляють амфотерні властивості оскільки вміщують як основну групу -NH2, так і кислотну групу -СООН. Амфотерність амінокислот проявляється, наприклад, при утворенні внутрішніх солей, так званих біполярних іонів
H2N-CH2-COOH → H3N+-CH2-COO-
Амінокислоти реагують як з лугами, так і з кислотами
2. Реакції поліконденсації
a-Амінокислоти при взаємодії між собою утворюють аміди, які називають пептидами.
Зв'язок
називається пептидним
Так, наприклад, при взаємодії гліцину і аланіну утворюється дипептид гліцилаланін
Реакції утворення пептидів з амінокислот відносяться до реакцій поліконденсації.
Тема. Білки
План.
1. Білки – природні поліпептиди.
2. Структура білкових молекул.
3. Властивості (гідроліз, денатурація, кольорові реакції).
4. Біологічна роль білків.
5. Проблеми синтезу та перспективи вирішення
6. Взаємозвязок між органічними сполуками
Домашнє завдання: §14, завдання до самоконтролю
Загальна характеристика
Поширення у природі
Білки і нуклеїнові кислоти* складають основу життєдіяльності будь-якого живого організму і виконують різноманітні функції.
Функції білків
• структурна функція
• каталітична функція
• регуляторна функція
• функція руху
• транспортна функція
• захисна функція
• запасна функція
Класифікація
Альбуміни і Глобуліни
Проламіни
Глютеліни
Протаміни
Гістони
Склеропротеїни
Нуклеопротеїди
Хромопротеїди
Металопротеїди
Фосфопротеїди
Глюкопротеїди
Ліпопротеїди
Складні білки являють собою сполуки білків з небілковими компонентами, так званими простетичними групами.
Структура
первинна - обумовлена послідовністю з'єднання залишків a-амінокислот
вторинна - обумовлена характером утворення водневих зв'язків між групами N-H і С=О. Утворення водневих зв'язків призводить до виникнення спіралевидної структури молекули білку
третинна - обумовлена характером утворення дисульфідних зв'язків, що призводить до з'єднання окремих ділянок білків і до утворення певної конформації білків у просторі
четвертинна - обумовлена утворенням агрегатів декількох білкових макромолекул (характерна не для всіх білків).
Використання
• харчова промисловість - білки є найважливішим компонентом харчування людини
• виробництво лікарських препаратів
• виробництво амінокислот
Хімічні властивості
1. Денатурація
Руйнування третинної і третинної структури білків під дією хімічних реагентів, нагрівання або радіації
2. Гідроліз
Руйнування первинної структури білків під дією хімічних реагентів (луги, кислоти, ферменти) з утворенням a-амінокислот
При гідролізі білків отримано близько 25 різноманітних амінокислот. Розділення такої суміші являє собою вкрай складну операцію.Проте звичайно одна або дві амінокислоти отримуються в більших кількостях і ці кислоти вдається виділити досить просто. Останнім часом навчились так порушувати життєдіяльність деяких мікроорранізмів, що вони замість накопичення білка починають продукувати одну яку-небудь задану амінокислоту. Таким хляхом в промисловості отримують харчовий лізин. Із субстракта лізин виділяють з допомогою йоннообмінних смол
3. Якісні реакції білків
• біуретова реакція
При взаємодії білків з солями міді у лужному середовищі спостерігається поява фіолетового забарвлення. Дана реакція характеризує наявність пептидних зв'язків:
-CO - NH-
• ксантопротеїнова реакція
При дії нітратної кислоти на білки спостерігається поява жовтого забарвлення. Дана реакція характеризує наявність бензольних ядер, що входять до складу деяких амінокислот, наприклад, фенілаланіну.